Torta s ozdobami zo želatiny
Na túto tortu k 1. narodeninám som upravila pôvodný recept na nepečenú jablkovú tortu
s piškótami (surovinové zloženie prispôsobené veku oslávenca).
K jablkám som pridala aj čučoriedkový kompót, takže bola podľa mňa chutnejšia.
Zdobila som ju kvetinkami vykrajovanými z viac druhov želatiny,
ktorú som zarábala v ovocných šťavách - v pomarančovej, čučoriedkovej a do jednej (instantnej)
som pridala kvôli mliečnej farbe aj jogurt.
Nepečená jablkovo-čučoriedková torta:
-
750 g nahrubo nastrúhaných jabĺk dať variť do 200 ml vody
(časť možno nahradiť šťavou z čučoriedkového kompótu).
-
Pridať 6 lyžíc kryštálového cukru (časť možno nahradiť vanilkovým cukrom).
-
Keď varená hmota hustne, pridať do nej čučoriedky z kompótu a iba krátko povariť.
-
Do zhustnutej hmoty pridať 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas
vopred rozmiešané v 200 ml vody.
-
Uvariť hustú želatínovú kašu.
-
Do dortovej formy klásť striedavo vrstvu piškôt a vrstvu uvarenej hmoty.
-
Dať stuhnúť do chladničky.
-
Stuhnutú tortu vyklopiť a poliať farebnou želatinou.
-
Na vrch torty poukladať želatinové ozdoby podľa vlastnej fantázie.
Ozdoby zo želatiny:
-
Malý plech vyložiť alobalom a natrieť olejom.
-
Želetatinu (práškovú) pripraviť podľa návodu na obale, len namiesto vody
použiť ovocné šťavy (pomarančovú, šťavu z čučoriedkového kompótu...).
-
Želatinu vyliať na plech a dať na noc do chladničky.
-
Plech preklopiť a z vyklopenej hmoty formičkami vykrajovať rôzne tvary.