Torta s ozdobami zo želatiny


Na túto tortu k 1. narodeninám som upravila pôvodný recept na nepečenú jablkovú tortu s piškótami (surovinové zloženie prispôsobené veku oslávenca). K jablkám som pridala aj čučoriedkový kompót, takže bola podľa mňa chutnejšia. Zdobila som ju kvetinkami vykrajovanými z viac druhov želatiny, ktorú som zarábala v ovocných šťavách - v pomarančovej, čučoriedkovej a do jednej (instantnej) som pridala kvôli mliečnej farbe aj jogurt.

Nepečená jablkovo-čučoriedková torta:

  • 750 g nahrubo nastrúhaných jabĺk dať variť do 200 ml vody
    (časť možno nahradiť šťavou z čučoriedkového kompótu).
  • Pridať 6 lyžíc kryštálového cukru (časť možno nahradiť vanilkovým cukrom).
  • Keď varená hmota hustne, pridať do nej čučoriedky z kompótu a iba krátko povariť.
  • Do zhustnutej hmoty pridať 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas vopred rozmiešané v 200 ml vody.
  • Uvariť hustú želatínovú kašu.
  • Do dortovej formy klásť striedavo vrstvu piškôt a vrstvu uvarenej hmoty.
  • Dať stuhnúť do chladničky.
  • Stuhnutú tortu vyklopiť a poliať farebnou želatinou.
  • Na vrch torty poukladať želatinové ozdoby podľa vlastnej fantázie.

Ozdoby zo želatiny:

  • Malý plech vyložiť alobalom a natrieť olejom.
  • Želetatinu (práškovú) pripraviť podľa návodu na obale, len namiesto vody použiť ovocné šťavy (pomarančovú, šťavu z čučoriedkového kompótu...).
  • Želatinu vyliať na plech a dať na noc do chladničky.
  • Plech preklopiť a z vyklopenej hmoty formičkami vykrajovať rôzne tvary.

Detské torty

Hlavná stránka

© Iwn 2006